35. haftada artık dışarı çıkmak için oldukça hazır olan bebek, bu isteğini anneye belli etmeye başlayacaktır. Bebeğin boyu yaklaşık olarak 46.2 cm, kilosu ise 2.380 gram civarındadır. Bebeğin böbrekleri ve karaciğeri bu haftalarda tamamlanmıştır. Aynı zamanda midesi bazı besinleri izleyebilecek duruma gelmiştir.
36. haftada ultrasona girildiğinde bebeğin oldukça büyüdüğü görülecektir; bebeğin boyu yaklaşık olarak 47.4 cm, kilosu ise 2.600 gram civarındadır. Bu hafta cilt dokusunda oluşan yağlanmalar arttığından bebeğin elleri ve kolları boğum boğum şeklindedir.
Bebek 37. Haftada, doğduktan sonra yapabileceği hareketlerin hemen hemen hepsini yapabilecek kadar gelişmiş; boyu yaklaşık olarak 48.6 cm, kilosu ise 2.850 gram civarına ulaşmıştır. Hıçkırması bu hareketlere örnek olarak söylenebilir. Ayrıca dışarıdan gelen tepkilere karşı irkilebilir; yüksek ses ve parlak ışığa karşı hassasiyeti gelişmiştir.
38. haftada bebeğin boyu yaklaşık olarak 49.8 cm, kilosu ise 3.080 gram civarındadır. Dünyaya gelmek için sabırsızlanan bebek, normalden daha fazla hareketlenmeye başlamıştır. Bu da annenin daha fazla kasılma yaşamasına neden olmaktadır. Bebeğin beynindeki nöronlar arasındaki bağlantı devam etmesine rağmen, bebek gelişimini tamamlamıştır.
Gebeliğin 39. haftasında bebeğin boyu yaklaşık olarak 50.7 cm, kilosu ise 3.280 gram civarındadır. Bebeğin sinirsel bağlantıları eklenmeye ve saçları uzamaya devam etmektedir. Bağışıklık sistemi henüz tamamlanmadığı için plasenta aracılığıyla bebeğe sağlanmaya devam etmektedir. Plasenta aracılığıyla kazanılan bu antikorlar, bebeğin doğumdan sonraki 6 ay boyunca çeşitli hastalıklardan korunmasını sağlayacaktır. Buna ek olarak bebek bazı antikorları (lg A) anne sütünden de alacaktır.
40. haftaya ulaşıldığında bebeğin boyu yaklaşık olarak 51.2 cm, kilosu ise 3.460 gram civarındadır. Bu hafta bebeğin dünyaya geleceği haftadır. Beyninin büyüyüp gelişimini tamamlaması, doğduktan sonraki 3-4 yıl daha devam edecektir. Bu haftada bebeğin vücudundaki yağ oranı %15, su oranı ise %75 civarındadır. Bebeğin yağ katmanlarının kalınlaşması, doğumdan sonra ısıya uyum sağlayabilmesi için son derece önemlidir.
40. hafta sonunda anne bedeninde doğum belirtileri gözlemlenemezse de endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü bazı kadınların gebelikleri 41. veya 42. Haftaya kadar devam edebilmektedir. Doktorunuz durum ile ilgili gerekli bilgiyi size verecektir.
Sorularınız İçin 0532 015 32 86 Numaralı Telefondan Whatsapp'tan Ulaşabilirsiniz