Gebeliğin 29. haftasında bebeğin bağışıklık sistemi artık onu kendi başına koruyacak kadar gelişmiş; boyu yaklaşık olarak 38.6 cm, kilosu ise 1.150 gram ile 1.300 gram civarındadır. Bebeğin ciğerleri dışarı çıktığında nefes alabilmek için gelişimini tamamlamak üzeredir. Bebeğin doğduğunda her ne kadar bağışıklık sistemi onu koruyacak olsa da anne sütü de içindeki antikorlar sayesinde bebeğin bağışıklık sistemine destek olacaktır. Beyni, solunumunu ve vücut ısısını kontrol edebilmeye başlamıştır.
30. haftada anne adayı otuz haftalık hamile olsa da bebek 28 haftalık bir cenindir. bebeğin boyu yaklaşık 40 cm, kilosu 1.300 gram civarındadır. Vücut sıcaklığını koruyacak yeni yağ hücreleri oluşmaktadır. 30. hafta da bebeğin tırnakları uzamaya devam ederken, kalıcı dişleri gelişmekte ve damapına altına yerleşmektedir.
Gebeliğin 31. haftasında bebeğin fiziksel gelişimi, diğer haftalara göre artık daha yavaş ve stabildir. Sindirim sistemi ve akciğerleri tamamıyla gelişmiştir. Beyni gelişmeye devam ederken, sinirsel gelişimi hızlanmakta ve sinir hücrelerinin sayısında artış meydana gelmektedir. Gebeliğin 31. haftasında bebeğin boy uzunluğu yaklaşık olarak 41 cm, kilosu ise 1.500 gram ile 1.600 gram arasındadır.
Gebeliğin 32. haftasında bebeğiniz boyu yaklaşık olarak 42.4 cm, kilosu ise 1.600 gram – 1.700 gram civarındadır. Bebeğin beş duyusu da gelişmiş ve rüya döngüsü başlamıştır. Bebek, doğum için nefes hareketlerinin hazırlığını yapmaktadır. Kirpikleri, kaşları, tırnakları ve saçı da oluşmuştur. Bebeğin ciğerleri ve sindirim sistemi dışında tüm organları gelişimini tamamlamıştır. Uyanık olduğunda, yeni doğmuş bir bebeğin yaptığı birçok şeyi yapabilmektedir. Bu sayede erken doğum söz konusu olduğunda hayatta kalma şansı yüksektir; çünkü hayatını tehdit edebilecek komplikasyonlar yoktur.
Gebeliğin 33. haftasında bebeğin boyu yaklaşık olarak 43.7 cm, kilosu ise 1.850 gram civarındadır. Kafatasındaki kemikler henüz birbirine kaynamamıştır. Doğum yaklaşıkta bebek baş aşağı pozisyonda durarak pelvis içine inmekte bu da rahim içinde baskı oluşturabilmektedir. Bu pozisyon hem doğum için hazırlık olduğu kadar kanın gelişmekte olan beynine doğru yönelmesini de mümkün kılmaktadır. Bebek bu haftalarda duyabilmekte, hissedebilmekte ve görebilmektedir. Işığı algılayabilir duruma geldiği için gözbebekleri büyüyüp küçülmektedir.
34. haftada bebeğin boyu yaklaşık olarak 45 cm, kilosu ise 2.150 gram civarındadır. Bebek artık tıpkı bir yeni doğan gibi davranmaya başlamaktadır. Uyanık olduğundan gözlerini açabilmekte, uyuduğu zamansa gözlerini kapatabilmektedir. Cilt yapısı değişmekte ve gelişmektedir. Sinir sistemi durmadan gelişmeye devam etmektedir.
Sorularınız İçin 0532 015 32 86 Numaralı Telefondan Whatsapp'tan Ulaşabilirsiniz