17. haftada bebeğin göbek bağı her geçen gün daha da kalınlaşmakta ve kuvvetlenmekte ve boyu yaklaşık 12-13 cm, kilosu ise 140 gram civarına ulaşmıştır. Anne ile birlikte bebek de artık kilo almaya başlamıştır. Bu haftalarda yumuşak olan kıkırdak dokusu biraz daha kemikleşmeye başlamıştır. Cilt yağ dokusunun oluşmaya başlamasıyla, cildinin şeffaflığı yavaş yavaş yerini normal bir cilt görünüme kavuşturmuştur. Bu dönemde artan yağ dokuları dünyaya geldikten sonra bebeğin vücudunda ısı üretiminde kritik bir rol üstlenecektir.
Gebelikte 18. Haftaya gelindiğinde bebeğin baş-popo boyu yaklaşık olarak 14 cm, kilosu da 180 gram civarına ulaşmıştır. Artık bebeğin el ve ayaklarındaki kıvrımlar belirginleşmeye, dişleri de oluşmaya başlamıştır. Dışarıdan gelen sesleri duymaya başlayan bebek, gelen yüksek seslere karşı tepki dahi verebilir.
Gebelikte 19. haftada bebeğin cildi, Verniks Caseosa adı verilen, cildi amniyotik sıvıdan onu kaplayarak koruyan kremsi beyaz doku ile kaplıdır. Bu haftada bebeğin baş ile popo arasındaki uzunluğu 14 ile 15 cm, kilosu ise 250 ile 270 gram civarındadır.
Gebelikte 20. haftada bebeğin boyu 15-16,5 cm, kilosu 300-320 gramdır. Yutkunma hareketlerini sık sık tekrarlayarak sindirim sisteminin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Kalp atışları güçlenmeye devam etmektedir. Bebeğin beyninin duyuları kontrol eden bölgesi gelişimini sürdürürken sinirleri ve kasları da hızlı bir gelişim göstermektedir. Bağırsaklarında “meconium” denen siyah ve yapışkan bir madde birikmektedir. Bebek bu maddeyi ilk dışkısını yaptığında atacaktır. Ancak bazı gebeliklerde bu rahme atılıp, doğum esnasında çıkabilmektedir.
Sorularınız İçin 0532 015 32 86 Numaralı Telefondan Whatsapp'tan Ulaşabilirsiniz