Gebeliğin 5. haftasında bebek henüz susam tanesi kadar olsa da vücutta ciddi değişikliklere yol açabilir. Bu dönemde bebeğin gelişimi hız kazanır ve anne adayında ilerleyen zamanlarda şiddetlenebilecek erken hamilelik belirtileri görülmeye devam eder. Sık idrara çıkma, aşırı salya oluşumu, aşerme ya da belirli yiyeceklerden tiksinme bu belirtilere örnek verilebilir. Bebeğin boyu yaklaşık 2 mm civarındadır ancak bebeğin ağzını, kulaklarını, burnunu ve cildini oluşturacak olan dış yapılar şekillenmeye başlar, bu yapıya ektoderm adı verilir. Bebeğin dolaşım sistemi de gelişmeye başlar, kalp ve damar sistemini oluşturan bu hücreleri kapsayan yapıya mezoderm (orta tabaka) adı verilir. Bir araya gelen hücreler bebeğin C şeklini almasında etkili olur. Bebeğin görünümü minik bir kurbağaya , baş ve gövde yapısının şekillenmesiyle birlikte vücudunun belirginleşmeye ve iç organları gelişmeye başlayacağı bu dönemde anne adayının dengeli ve sağlıklı beslenmesi büyük önem taşır.
6. hafta itibariyle bebeğin göbek kordonu oluşur; gözler, kulaklar ve ağız boşluğu belirmeye başlar Bununla beraber beyin gelişimi ve aktivitesi görülmeye başlanır
Bu dönemde bebeğin boyu çok küçük, 4-6 mm kadardır ancak kalp basit tüp şeklinden dört odacıklı gelişmiş şekle dönmeye başlamıştır. 6 haftayı tamamlamış gebelikte bebeğin kalp atışları rahatlıkla ultrason muayenesinde duyulmakta ve görülmektedir. Bebeğin solunum ve sindirim sistemini oluşturacak ilk yapılar belirginleşmektedir fakat kilosundan bahsetmek henüz mümkün değildir.
6. haftada ultrasonla görüntülenemese de ileride kol ve bacaklara dönüşecek tomurcuklar belirginleşmeye başlar. Önce kol tomurcukları oluşmaya başlar, bacak tomurcukları birkaç gün sonra oluşmaya başlar, yedinci haftada ikisi birden oluşmuştur.
7. haftada bebeğin boyu 7-8 mm, yaklaşık bir pirinç tanesi kadardır. Gözler başın yan tarafından göz çukurlarına doğru hareket etmeye başlamıştır ve eş zamanlı olarak göz kapakları da gelişmeye başlar. Bebeğin kalp atışları rahatlıkla gözlemlenebilir durumdadır ve beyin, omurga, büyük damarlar, göz, barsak, böbrek, karaciğer gibi hayati iç organlar gelişmeye başlamıştır. Sonrasında kol ve bacakları oluşturacak tomurcuklar da vücudun yan tarafına yerleşir fakat henüz vücuttan ayrı kol, bacak ve parmaklar olarak gelişimini tamamlayamaz.
Gebeliğin 8. haftasında bebeğin boyu 1.5 cm ye kilosu da 1 grama ulaşır. Anne ve bebeği birbirine bağlayan göbek kordonu ve içerisindeki damarlar işleve başlamaktadır. El ve ayakları oluşmaya başlar ancak parmak araları henüz ayrılmamış, ördek ayağı gibi birbirine yapışıktır. Damakların altında ileride dişleri oluşturacak olan tomurcuklar bu kadar erken oluşmaya başlamaktadır. Yüz, göz, burun ve kulaklar şekillenmeye devam etmektedir. Sekizinci haftada bebeğin cildi hala çok incedir ve şeffaftır. Gözlerdeki renk pigmentleri bu haftada gelişmeye başlamaktadır. Göz kapakları gelişmiştir ancak 26. haftaya kadar kapaklar açılmaz, gözler kapalı kalır. Sonrasında testis veya overleri (yumurtalık) oluşturacak olan iç genital yapılar gelişmeye başlamaktadır.
Sorularınız İçin 0532 015 32 86 Numaralı Telefondan Whatsapp'tan Ulaşabilirsiniz