Hangi testler, ne zaman yaptırılmalı?
11.-14. Haftalar: Gebeliğin ilk 14 haftası veya ilk 3 ayı “birinci trimester” olarak tanımlanır. Gebeliğin 11. haftasından sonra ultrason muayenesinde bebeğin ense kalınlığı (NT) ölçülür ve ikili test yapılır. Amaç bebeğin ense kalınlığına bakılarak down sendromlu olup olmadığını belirlemektir. Bu tahlil 14. haftadan sonra yapılamaz.
16.-20. Haftalar: Gebeliğin ikinci 3 ayı, “ikinci trimester” olarak tanımlanıyor. Genellikle ikili kombine test yapmayan kişilere down sendromu riskini ölçmek için uygulanır. Bu haftalar arasında üçlü test veya dörtlü test yapılır. 18-22. haftalarda ayrıntılı ultrason, uterin arter Doppler kan akımı ölçümleri, 35 yaş üzeri gebelere amniosentez, kalpte anomali şüphesi olan gebelerde 20-24. haftalarda fetal ekokardiyografi, 24-28. Glukoz testleri, tam kan sayımı, tam idrar tahlili yapılıyor. Eğer bu test sonucu riskli gelirse, amniosentez yapılarak bebekten su alınması suretiyle daha ileri inceleme yapılabilir.
24.-28. Haftalar: Gebeliğin üçüncü 3 ayı “üçüncü trimester” olarak kabul ediliyor. 50 gr glukoz yükleme testi (şekerli su testi) bu haftalar arasında yapılır. Test sonucu 140’dan yüksek olursa 100 gr OGTT testi yapılmalıdır. Anne ve baba arasında kan uyuşmazlığı varsa 28. haftada IDC (Indirekt Coombs Testi) yapılır. Test negatif çıkarsa anne-bebek arasında kan uyuşmazlığına bağlı etkilenme olmadığını gösterir. Bu durumda kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.
35.-37. Haftalar: Bu haftalar arasında annede Grup B Streptokok (bakteri) taraması çok önemlidir. Gebeliğin özellikle son haftalarında, bebeğin sıkıntıda olduğundan şüphe duyulduğunda ve gün aşımında (günün geçmesi) NST (Non Stress Test) çekilir. Biyofizik profili NST’ye ek olarak yapılan ve bebeğin durumunu değerlendirmeyi sağlayan başka bir test uygulanır. Bebek ile ilgili bazı riskli durumlar saptandığında ise ileri değerlendirme için doppler ultrasonografi ölçümü yapılır.
Sorularınız İçin 0532 015 32 86 Numaralı Telefondan Whatsapp'tan Ulaşabilirsiniz