Kırklareli Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj nasıl yapılır?

1.Kürtaj Öncesi Yapılması Gerekenler (Kadın Doğum Uzmanı Doktor Tarafından)

Kürtaj öncesi tam jinekolojik muayene ve transvajinal ultrasonografi yapılmalıdır. Bu muayenelerde rahimin yapısı incelenir, kürtaja engel ya da zorluk teşkil edebilecek anomalilerin tespit edilir, kist, myom gibi anormal durumlar varsa belirlenir ve genel değerlendirme yapılır. Bunun dışında gebenin kan grubundan daha önce kullanmış olduğu ve halen kullanıyor olduğu ilaçlara, soygeçmişinden sistemik hastalıklarına ve daha önceki gebelik hikayelerine kapsamlı bir muayene yapılır. Kan uyuşmazlığı – Rh Uyuşmazlığı vakalarında; kürtaş işleminden 72 saat sonrası için “Anti-D” kan uyuşmazlık iğnesi planlanır. Bu sebeple kan uyuşmazlığı durumları için çiftlerin her ikisinin de kan grubu bilinmelidir. Kan uyuşmazlığı iğnesinin yapılması; olası sonraki hamileliklerin sağlıklı olması için alınan bir önlemdir.

Bu tetkik ve değerlendirmelerin yanı sıra hastanın kararlığının doğru algılanması ve sağlıklılığı bağlamında genel psikolojik durumunun tespiti de önemlidir. Hastanın psikolojik durumunda bir instabilite (dengesizlik) ya da dikkat çeken başka bir durum gözlenirse kadın doğum uzmanı doktorun mutlaka bir psikiyatri uzmanından konsültasyon istemesi ve işlemi bekletmesi gerekir.

2.Kürtaj Öncesi Yapılması Gerekenler (Hasta Tarafından)

Kürtaj işlemi genel anestezi (hasta uyutularak) ya da lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) ile yapılabilmektedir. Bu noktada kadın doğum uzmanı hekimin yönlendirmesi ve hastanın kararı önemlidir. İşlem genel anestezi ile yapılacaksa hastanın kürtaj ameliyatından 6 saat öncesine kadar aç ve susuz kalması gerekmektedir. 6 saat boyunca aç ve susuz kalma gerekliliği kürtaj ameliyatına özel bir durum olmayıp genel anestezi sebebiyledir. Son olarak; Lithotomi pozisyonunda (iki bacak yana ve hafif yukarı doğru açık) jinekolojik masaya oturulmadan önce mesanenin boşaltılması yani idrara çıkılması gerekir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Gebelik süresince bir kadın doğum uzmanınca yapılan takip esnasında; cenin ya da fetüsün kalp ritminin olmadığının kesin tespiti ya da sakatlık, çeşitli sendromlar / hastalıklar vb. gözlenmesi durumunda yapılan kürtaja tedavi amaçlı (terapötik) kürtaj adı verilmektedir. İşlem öncesinde gebenin genel sağlık durumuyla ilgili tetkikler yapılır, ultrason sistemleri ile ceninin uterus yani rahim dışındaki yerleşim durumu izlenir. Gebenin  sağlık durumunda küretaj işlemine engel teşkil edecek bir husus olup olmadığı tespit edilir.  Yukarıda da bahsedildiği üzere kürtaj ameliyatı genel ya da lokal anestezi ile yapılabilir. Genellikle; lokal anestezi daha önce doğum yapmış kişilerde kolaylıkla uygulanabilir. Lokal anestezide rahim ağzının iki uç bölgesine lokal anestezik ilaçlar enjekte edilir. İşlem süresince duyulan tek acı bu lokal anesteziklerin enjeksiyonu sırasındaki minimal acıdır. İşlemin genel anestezi ile yapılması kararı alınması durumunda ise; mutlaka bir anestezi uzmanı  ya da teknikerinin bulunması gerekir. Genellikle ilk gebeliklerde ya da önceki doğumlarda sezaryen doğum yapılmış ise genel anestezi (uyutarak kürtaj) tercih edilir. Anestezi de sedasyon yöntemi de bir alternatif olarak kullanılabilir. Hekiminizin direktiflerini dinleyiniz.

Öncelikle uterusun ağzı enfeksiyona karşı önlem amaçlı özel dezenfektan sıvılarla temizlenir. Sonrasında uterusun yani rahmin ağzı spekulum adı verilen bir alet vasıtasıyla sabitlenir. Buji adı verilen aletler aracılığıyla rahim ağzı genişletilir sonrasında rahmin temizlenmesi, ceninin tahliyesi işlemi gerçekleşir. 


Sorularınız İçin 0532 015 32 86 Numaralı Telefondan Whatsapp'tan Ulaşabilirsiniz



Tedavi ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: